موزه مردم شناسی ایلام
استان ایلام دارای سه موزه مردم شناسی در قلعه والی شهر ایلام، موزه باستان شناسی دره شهر و موزه تاریخ کشاورزی کاخ فلاحتی در شهر ایلام است. موزه مردم شناسی قلعه والی شهر ایلام همواره مورد بازدید و استقبال شمار زیادی از گردشگران و مسافران قرار می گیرد. موزه مردم شناسی ایلام در قلعه والی ایجاد شده که بنای آن متعلق به سال 1326 هجری قمری است و بدستور غلامرضا خان والی در زمان حکومت محمدعلی شاه قاجار در محلهای بنام حسین آباد که به ده بالا مشهور بود، احداث شده است. این بنا مقر تابستان و اسکان غلامرضا خان والی بوده که به شکل ذوذنقه ای بر روی تپه تاریخی چغا میرگ احداث شده است و دارای سه ورودی، 22 اتاق تو در تو، یک اتاق شاه نشین و شش زیرزمین است و مکان کنونی این قلعه در خیابان پاسداران شهر ایلام قرار دارد. آس چارتردر این مقاله شما را با موزه مردم شناسی ایلام آشنا می کند. برای سفر به ایلام کافی است از سایت آس چارتر بلیط هواپیما ایلام را تهیه نمایید.
موزه مردم شناسی
یکی از مهمترین ویژگیهای قلعه والی ایلام تبدیل شدن به موزه مردم شناسی است که طرح تبدیل بنای قلعه والی به موزه از سال 85 آغاز و در چند مرحله تکمیل و مرمت شده است و این گنجینه که چند سالی است در قلعه والی ایلام برپا شده در برگیرنده آداب و رسوم مناطق مختلف، پوشش اقوام استان، حرفههایی چون کشاورزی، نمدمالی، خراطی، چیت سازی، گلیم و نمد و جاجیم و قالی بافی، زندگی در سیاه چادر، آئین عروسی و پیکرههایی از شخصیتهای مختلف است که در سدههای گذشته زندگی کرده اند. این گنجینه به سبب تنوع غرفهها و موضوعها، مورد توجه خاص گردشگران و دوستداران فرهنگ ایران و ایلام قرار گرفته است چراکه موزه مردم شناسی نماد فرهنگی استان برای شناساندن مؤلفههای فرهنگی، اجتماعی، ارزشها، اعتقادات و باورهای مردم ایلام در گذشته بوده است. در حال حاضر موزه مردم شناسی شهر ایلام از غنی ترین موزههای تخصصی مردم شناسی محسوب می شود که معرفی اقوام کرد، لر، لک و عرب در اتاقهای قلعه والی از بخشهای مهم موزه است. آس چارتر این امکان را به شما می دهد تابا کمتر ازسه دقیقه بلیط هواپیما مشهد ایلام را تهیه نمایید.
معماری موزه مردم شناسی
قلعه مذكورداراي سه در ورودي درسه ضلع كه ورودي اصلي به شيوه يك هشتي منظم با طاق و دو چين آجري است. قسمت مياني ضلع جنوبي آن به وسيله پله هاي منظم و كم شيب به خيابان و محوطه جنوبي مقابل قلعه مشرف مي شود. وجود پله هاي مورد بحث بيانگر اختلاف سطح محوطه زير بناي قلعه با اراضي مجاور جنوب قلعه است. در منتهي اليه درها دوهشتي وجـــود دارد كه نور تعدادي از اطاقها از آنجا تأمين مي شود. اين هشتي ها به هشت ضلع منظم تقسيم و با شكستگي در آجرهاي ديوار اجراي انواع قوس بر سر نعل درگاهها و تزيينات آجري بالاي آن و اجراي طاق نمااهايي در ديوار مزين شده است. سقف كليه اطاقها از ملات گچ و آجراست . در آن ها از انواع و اقسام قوس هاي بار بر و غير بار بر « تزئيني » به شيوه رومي استفاده شده است و اطراف آنها با شكستگي و برجسته نمودن آجرها و همراه با كاشـي هاي ريز رنگي تزئين كرده اند . قلعه داراي 22 اطاق تودرتو است. ضلع شرقي و غربي با سه راه پله چرخش 90 درجه اي به پشت بام متصل مي شود. اتاقهاي مشرف به انتهاي اضلاع غربي و شرقي در قسمت جنوب داراي تزئينات آيينه كاري و نقاشي هايي با نقوش انسان و تزيينات گوناگون است . در تزئين درهاي چوبي و پنجره ها از شيشه هاي رنگي استفاده شده است . قســمت اعظم نقـــوش انساني اين بخش را تصاوير حكام وقت و زنان آنان تشكيل مي دهد . درمنتهي اليه اضلاع شرقي و غربي در فضاي تقريباً قرينه و به شكل هشتي نامنظم وجود دارد . از اين فضــا به راهــــروهائي كم عرض و باريك به داخل حياط و فضاي سرباز مشرف به برجها راه مي يابند. قلعـــه داراي شش زير زمين است . با توجه به وجود شومينه و معماري خاص زير زمين ها احتمالاً از آن به عنوان محل استراحت در بهار و تابستان و گاه نيز به عنوان زندان و شكنجه گاه استفاده مي شده است . اتاق شاه نشين داراي پنجره بزرگ چوبي ، گچ بري هاي منحصر بفرد با نقوش گل وگياه و نيز حوض سنگي كوچك است. در سال 1385 فاز اول موزه مردم شناسی راه اندازی گردید . این موزه دارای بخش های مختلفی است که به معرفی آداب ،سنن،فرهنگ وایلات مختلف استان وشخصیتهای سیاسی و فرهنگی می پردازد.
غرفه های موزه ایلام
این موزه مردم شناسی دارای غرفههای متنوع مردم شناسی و نمایش آئینها و سنتهای بومی و محلی ایلام است و سازمان در دوران تعطیلات نوروزی اقدام به برپایی نمایشگاههای سوغات و صنایعدستی استان در چندین تخته سیاه چادر محلی میکند در آنها به شکل سنتی دوغ، شیرینی و نان محلی عرضه میشود که این در بازسازی فضای سنتی قلعه بسیار جلوه گر است. با اجرای این برنامهها و با حمایت مسئولان در استفاده از ظرفیتهای متنوع استان نظیر قلعه والی میتوان آداب و رسوم ایلام کهن را زنده نگه داشت، و با برنامه ریزی صحیح همراه با مؤلفههای آن دوران در معرض دید گردشگران و مسافران قرار داد تا از نزدیک با سنتها و تاریخ مردمان این سرزمین تمدن ساز بیشتر آشنا شوند. با تهیه بلیط چارتر تهران ایلام از سایت آس چارتراز تخفیفات و مزایای ویژه ای برخوردار شوید.
موزه باستان شناسی دره شهر
نخستین موزه باستان شناسی استان ایلام که بعنوان تنها موزه تخصصی باستان شناسی غرب کشور نیز شناخته شده است سال 84 در شهرستان دره شهر افتتاح شد. مجموعهای از اشیایی بسیار نفیس در موزه باستان شناسی دره شهر وجود دارد که برخی از این اشیا مربوط به دوران ساسانی و شهر تاریخی دره شهر و برخی نیز مربوط به سایر شهرستانهای استان است که در این موزه نگهداری میشوند. استان ایلام با تمدن 9 هزار ساله خود بخش مهمی از تمدن کشور ما است که در همه جای این استان تاریخ نهفته شده و شهرستان دره شهر شهر باستانی و اولین شهر ساسانی به شمار می رود. شاهکار آثار تاریخی شهرستان دره شهر شهر تاریخی سیمره است که امروز نمادی از تمدن و فرهنگ استان ایلام شده که چیزی در حدود 200 هکتار رازهای نهفته تاریخی در خود جای داده است. سیمره نامی آشنا در تاریخی کهن مردم غرب کشور است و امروز مهمترین آثار تاریخی مربوط به دورانهای مختلف در کنار رودخانه سیمره وجود دارد و البته شهری به همین نام که در شهرستان دره شهر به وجود آمده است. شهر تاریخی سیمره امروز یکی از آثار مهم تاریخی کشور بوده که قرار است در آثار جهانی ثبت شود و البته اشیا تاریخی این شهر حکایت از تمدن مهمی در این منطقه حکایت دارد. در سالهای گذشته آثار متنوع تاریخی از شهرستان دره شهر به خصوص شهر تاریخی سیمره به دست آمده که امروز موزه باستان شناسی شهرستان دره شهر عنوان تنها موزه باستان شناسی استان ایلام و تخصصی ترین موزه در غرب کشور این آثار را به نمایش گذاشته است. آس چارتر بهترین مرجع ارائه دهنده بلیط لحظه آخری ایلام در مشهد می باشد.
موزه فلاحتی
موزه تاریخ کشاورزی واقع در کاخ فلاحتی شهر ایلام نیز دارای چهار فضای نمایشی است که در فضای اول آن ابزارهای سنگی تپه علی کش مربوط به هشت هزار سال قبل از میلاد شامل تیغه، ریزتیغه و خراشنده از جنس چخماق، ابسیدین، کوبه و سنگ معمولی به نمایش گذاشته شده است. فضای دوم شامل مراحل کاشت، داشت و برداشت است، این بخش بیانگر وضعیت کشاورزی در حدود 50 سال پیش است که کشاورزی به صورت سنتی انجام میشد و بخش سوم و چهارم این موزه به ترتیب به گیاهان دارویی و اسناد زمینهای کشاورزی و نمایش خرمن و مهر خرمن اختصاص دارد.